Svaki početak je važan. Stoga, za vitalnost i dugovečnost sadnica tuja koje smo nabavili važno je da ih posadimo na pravi način i olakšamo im selidbu u naše dvorište. Jasno je da ne možemo birati kakvo će biti zemljište u našem dvorištu. Međutim, dobro je znati da tujama odgovara pH vrednost od 5 – 7. To je dovoljno velik raspon koji je prihvatljiv na većini zamljišta kod nas. Što se tiče strukture zemljišta, tuje podnose peskovite terene pa sve do glinovite ilovače. Ovo nam opet govori da nije prezahtevna niti po ovom pitanju. To je svakako jedan od razloga zašto je toliko popularna i rasprostranjena. Na svaku dalju nedoumicu, kako da ispravno posadim svoju tuju, pročitajte naš članak.

Sadnja Tuja

Kako da ispravno posadim svoju tuju – prvi koraci

Prvo što ćemo uraditi jeste da ćemo iskopati jamu prečnika i dubine od bar 40 cm. Naravno, ovo zavisi od veličine busena sa kojim je tuja isporučena iz rasadnika. Što je busen veći, to je veća i rupa koju kopamo. Pravilo je da se uvek kopa veća rupa nego što je sama veličina busena. Na taj način će rastresito zemljište oko samog korena pomoći našoj novoj tuji da se lakše primi na novoj lokaciji.

Zemlju koju smo izvadili, a ponajpre sam gornji sloj, potrebno je usitniti i baciti na dno jame pre polaganja busena. Ovo radimo iz razloga što se u prvih nekolko centimetara zeljišta nalaze najviše hranjivih materija. Upravo će taj sloj biti najkorisniji ako se nađe tik ispod samog korena sadnice kako bi iz njega u samom startu mogla povući hranljive materije. Vrlo je korisno ako tom površinskom sloju dodamo i desetak litara humusa (preporučuje se korišćenje novobalt kiselog humusa sa pH vrednošću od 4 – 6). Sa njim ćemo ga pomešati pre bacanja na dno jame.

Postavljanje sadnice tuje u jamu

Pre sadnje poželjno je skinuti vreće rasadnika u kojima je busen transportovan. Time bi se koren lakše probio u zemlju koja će ga okruživati. Pošto se radi o sadnicama sa busenom, koren pre sadnje nije potrebno orezivati. Pri postavljanju sadnice u jamu trebamo voditi računa da sadnica stoji uspravno. Znači, pod što pravijim uglom u odnosu na površinu zemlje. Sadimo je na istu dubinu na kojoj je bila posađana i u rasadniku. Na taj način nećemo zatrpati deo debla niti će gornji deo korena viriti izvan površine zemlje. Nakon postavljanja obratite pažnju na sledeće. Prazan prostor između busena i zemljišta treba popuniti izvađenom zemljom. Isto tako treba i dobro nabiti zemlju, kako bi se i najsitnije korenove grane pripile uz zemlju. Na taj način se istiskuje vazduh.

Ukoliko se pitate da li ima razlike u sadnji i održavanju tuja u saksiji ili u zemljištu, pročitajte na našem blogu.

Završne mere u sadnji tuja

Jedan od neizbežnih koraka jeste i obilno navodnjavanje sadnice nakon sadnje. Pre nego što to uradimo, pak, korisno je napraviti “odžak” ili tzv. “tanjir” oko sadnice. Ovo se pravi od zemlje koja nam je preostala. Tako će voda kojom zalijemo tuju ići direktno u zonu korena. Isto tako se neće bespotrebno razlivati po okolnoj površini zemljišta.

Nadamo se da smo vam otklonili nedoumicu: kako da ispravno posadim svoju tuju?

One Response

Comments are closed.