Tuja u saksiji ili u zemljištu – ima li razlike u sadnji i održavanju

tuja u saksiji ili u zemljištu

Život u saksiji za biljku predstavlja neprirodno okruženje. Ipak, ako ispoštujemo osnovne preduslove, biljka ipak može biti bujna, vitalna i pružiti nam ono što od nje očekujemo. Posađena tuja u saksiji ili u zemljištu može da bude veoma upečatljiva u dvorištu ili na terasi.

Evo šta je potrebno da ispoštujete kako bi vaša tuja u saksiji ili u zemljištu bila bujna i lepa:

Saksija

  • Potrebno je izabrati dovoljno veliku saksiju od najmanje 30 litara ili veću (poželjno). U njoj tuja može neometano da raste do svoje pune veličine. Što je saksija veća, to će sadnica imati bolje uslove za napredak.

Zadržavanje vlage

  • Glavni problem kod tuja u posudama jeste prekomerno zadržavanje vlage. To možemo izbeći dobrim dreniranjem saksije i dodavanjem perlita i vermikulita. Na dno saksije, kao prvi sloj, postavljamo krupniji šljunak, samo toliko da prekrije dno. Potom se stavlja tanak sloj sitnijeg šljunka i peska. Zatim se sipa zemlja, postavlja busen, nabija zemlja oko busena. Osim drenažnog sloja sve ostalo je isto kao i kod sadnje u vrtu.

Hladnoća

  • Zimi bi tuje u saksijama trebalo premestiti na toplije mesto. Na primer, u garažu. Sama saksija ne pruža dovoljnu zaštitu od hladnoće kao okolno zemljište kod tuja posađenih na otvorenom. Zbog toga, sadnice u saksijama u ovom slučaju su ugroženije.

Bolja ishrana

  • S obzirom na ograničen zemljišni resurs u saksiji, tuja zahteva vise dodatih hranljivih materija od one posađene na otvorenom. Stoga se svake tri do četiri nedelje treba zaliti tečnim đubrivom. Međutim, bez obzira da li je tuja u saksiji ili u zemljištu, nemojte zanemariti dodavanje hranljivih materija.

Zalivanje sadnica

  • Zalivanje vršite po potrebi, odnosno, kada vidite da se zemlja prosušila, bez obzira da li je tuja u saksiji ili zemljištu. Ukoliko se sadnice nalaze pod krovom i nemaju pristup prirodnim padavinama, neophodno je sadnice zalevati svaka 2-3 dana.  Tako neće patiti od nedostatka vlage. Ovo je pogotovo važno tokom toplog perioda u godini.

Lokacija

Što se tiče orezivanja i sastava zemlje, tuje u saksiji ili u zemljištu se tretiraju isto. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći u nameri da vašim tujama u saksiji ne zafali ništa što bi moglo narušiti njihov dekorativan izgled.

O prodaji tuja, sadnji tuja i ceni tuja, informišite se bliže na našem web sajtu.